Garip Balık Climbing Gourami

Tırmanan Guramiler ile Tanışın!



“Balık kavağa çıkınca” deyimini hepiniz duymuşsunuzdur. Gerçi o kavak, rumeli kavağı ama; konumuz o değil. Son yıllarda adı duyulan bir balık var, Tırmanan Guramiler “balığı”. Bu balıklar 10 ile 30 santim arası uzunluğa sahip olup “Anabantidae”familyasına aitler, ve 34 farklı türü var.
Bu balıklar havadaki oksijeni kullanmaya izin veren labirent organına sahipler, bu sayede karada nefes alabiliyorlar. Oksijen bakımından yetersiz, durgun sularda yüzeye çıkıp avlanabiliyor, tırmanabiliyor, kavga edebiliyorlar. Sudan çıkıp yürüyebilmek için yüzgeçlerini ve kuyruklarını kullanıyorlar.Bazıları oldukça güçlü ve saldırgan olan Gurami’ler, genelde nemli günlerde ve geceleri su üstüne çıkmayı tercih ediyorlar. 24 saate kadar su üstünde etkinliklerini sürdürebilen bu balıklar, bazı kaynaklara göre 6 gün boyunca susuz kalabiliyorlar, üstüne üstlük tatlı suda da tuzlu suda da yaşamlarını sürdürebiliyorlar.
Anabantidae ailesinin en etkin türlerinden biri olan tırmanan levrek’e baktığımızda (Anabas testudineus)bu canavarın yaptıkları inanılmaz. Bölgedeki doğal yaşamı tehdit edecek ve insanları rahatsız edecek kadar güçlü ve saldırgan olan bu balık, kendisini yutmak isteyen canlıların -kuşların bile- boğazında şişerek onları öldürebiliyor. Çevresindeki canlılar için büyük bir felaket durumunda olan bu balık, doğa korumacıların tam bir kabusu olmuş durumda.
Şimdilik sadece Avustralya’da Boigu ve Saibai adalarında görüldüğü açıklanan balık, teknelere de kolaylıkla tırmanabildiği için yetkililer dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Çatallı Gölge Köyü

Bir kadının aşık olup olmadığını anlamak

100 Dilde Seni Seviyorum