Hipnoz Nedir? Hipnoz’un Tanımı? Hipnoz’un Tarihi? Hipnoz Pratikte Kimlere Nasıl Faydası Olabilir? Hipnoz ve Bilinçaltı İlişkisi? Kimler Hipnoz Yapabilir?

Hipnoz Nedir? 
Hipnoz sanıldığının aksine uyku değil belki hedeflenen amaca odaklanmış bir uyanıklık halidir. Buna rağmen birinin çıkıp -sanki çok meraklısıymışım gibi gözümün içine bakarak- “Beni kimse uyutamaz” iddiaları oldukça sık rastladığım bir durum. Hipnoz’un uyku ile yakın ilişkili kavramlar oldukları yanılgısına belki siz de düşüyorsunuz. Sanırım hipnoz sözcüğünün yakın tarihine baktığınızda hipnoz ve uykuyu niye birbirine yakıştırıldığını anlayabiliriz. İlk defa İngiliz cerrah James Braid(1795-1860) tarafından kullanılan “hipnotizma” terimi, Yunanca ‘uyku’ anlamına gelen ‘hypnos’ kelimesinden gelir. Bu isim benzerliği dışında hipnoz, bütünüyle kendine özgü özellikleriyle bilinçliliğin farklı bir durumudur ama uyku da değildir.
 Hipnoz’un Tanımı
Hipnozun doğasını anlamak şimdiki bilgi kaynaklarımızla imkansız. Bu nedenle nasıl bir şey olduğunu belki söyleyebiliriz. Bilinçli zihin bir anlamda devre dışı bırakılarak zihni es geçerek bilinçaltı zihninize telkinler yerleştirmektir.Amaçlarımız açısından hipnoz, kişinin, o andaki gerçeğin farkında olmasına rağmen ondan ayrı olduğu hissine sahip yoğun bir fiziksel ve zihinsel rahatlamak durumu olarak görülebilir. Ben bunu rüya içinde rüya görmeye benzetiyorum. Gerçeğin farkında bir yandan dışındasınız.
 Hipnoz’un Tarihi
Hipnoz terimi yaklaşık 150 yıl öncesi kullanılmaya başlansa da Eski Mısır, Persler, Yunanlılar ve Romalıları içeren dünyanın eski uygarlıklarının çoğu telkinin gücünü ve hipnotik durumun kullanışlılığının farkına varmışlardır. Özel bir terapi olarak hipnoz’un kullanımı 18. yüzyıla dayanır. 1950’li yıllara göre bilimselliği tartışılan ve bu nedenle sahne hipnozcularının keşfedip yaygınlaştırdığı hipnoz ancak 1953 yılında İngiliz Tıp Cemiyeti tarafından resmen bir tedavi aracı olarak kullanılabileceği tescil edilmiş. Türkiye de şimdilik böyle bir durum yok. Üniversitelerde eğitim yok. Bir grup ilgililerin kurduğu dernek, zaman zaman benim de eğitimci olarak katıldığım uygulamalı seminerler ve sağlık bakanlığının 2001 yılında Hülya Avşar Show programında hipnoz’un gösteri amacıyla kullanılması nedeniyle yayınladığı “Hipnoz gösteri amacıyla kullanılamaz” talimatı var. Bu konu da kapalı ve umuma açık yerlerde sigara içenlere öngörülen sigara içme cezasına benziyor!
 Hipnoz Pratikte Kimlere Nasıl Faydası Olabilir?
Alternatif Tıp çalışmaları içerisinde hipnoz kendine sağlam bir yer yapmış görünüyor. Hangi meslekten olursa olsun hipnoz öğrenilebilir. Bir çok meslek etkinliğini artırmak için kullanabilir bunlardan bir kısmını örnek olarak vereceğim, gerisini hayal gücünüze bırakarak;

Hipnoz’un çözüm olarak kullanıldığı bazı özel durumlar
1
Zayıflama
Diyet ve egzersizler belirli bir ölçüye gelmenizi sağlıyor. Ancak sıkıntıya gelince tekrar yemenizi engellemiyor. Hipnoz burada bilinçaltında yeni yeme alışkanlığını benimsemeyi sağlıyor.
2
Fobiler
Size mantıksız gelen ama başına geleni aciz bırakan karanlık,kapalı yer, uçağa binme vb korkular akıl mantık dinlemiyor. İlaçlarsa yatıştırıcı etkiden öteye gitmiyor.Hipnoz bu sorunlara bire bir geliyor
3
Öğrenme İsteksizliği
Ailelerin çocuğum “Niye ders çalışmıyor sorusuna verebilecekleri pek cevap yok. Özel ders veya özel ilgi de bunaltıyor. Hipnozla sağlanan derslerine sevmesi ve disiplinli çalışma alışkanlığı belki hayatının dönüm noktasını oluşturuyor.
4
Sigarayı Bırakma
Daha önce hiç sigarayı bırakmaya teşebbüs etmeyenlere önermem. Bu konuda onlarca defa bırakıp ancak tekrar başladıysanız bir de hipnoz’u deneyin derim
5
Özgüven Eksikliği
Toplum önünde konuşma, kararlılık, başladığı işi bitirme, çekingenlik, utangaçlık, kendisi hakkında olumsuz düşünme bir çok sorunumuzun başını çekmiyor mu? Hipnoz bu konuda ilaç gibi zaten bunun da ilacı yok.
6
Cinsel Problemler
Erkeklerde ereksiyon, kadınlarda orgazm veya birleşme sorunu olarak tanımlayabileceğimiz soruna viagra gibi ilaçlara bağımlı olmak istemeyenler veya Hafsa Sultan Macunu dışında çözüm arayanlar için önerilebilecek bir yöntem
7
İstemsiz alışkanlıklar
Tırnak yeme, saç koparma gibi tik olmuş alışkanlıklar da insanı toplum içinde zor durumda bırakıyor. Özellikle yetişkinlerde. Doktora gidip de sormaya bile utanıyor insan. Allahtan hipnoz burada da işe yarıyor
8
Altını ıslatma
Yakında geçer diye ya sabır çekilen bu illet de Türk toplumunda yaygın çocuk ilkokula başladığında ise psikolojisini bozuyor.Bu rahatsızlığın pek azı ürolojik. Evlenmek üzere olan veya askere bu sorunla giden kişiler bile olabiliyor. Son çare olmasa bile burada da hipnoz’un etkili olduğundan bahsedebiliriz.
9
Uykusuzluk, sinirlilik, duygusal sorunlar
Bu durumda da hipnoz’un neredeyse %100 etkili olduğu söylenebilir. Karakter bozukluğu olmadığı sürece kesin cevap alabileceğiniz durumlar
10
Dil Öğrenme
Yabancı dil öğreten kurumlarda en yaygın sorun öğrenememek. Burada hatayı kuruma vermek haksızlık olur. Öğrenilecek bilgilerin çok hızlı unutulması öğrenenin yeterince tekrar etmemesi ve dili özümseyememesi durumunda bilinçaltı da güçlü bir iz bırakan hipnoz yöntemi uygulanmaktadır.
 Hipnoz ve Bilinçaltı İlişkisi
Bilinçli zihniniz hipnoz’un etkisi altına girdiğinde, düşüncelerin (telkinlerin) artan etkileri doğrudan bilinçaltına ulaşarak harekete geçer. Üstelik zihninizin bilinçaltı aşaması gerçek benliğinizin yakın müttefikidir. Çünkü geçmiş yaşamlarınızdaki deneyimlerinizin tüm anıları bilinçaltınıza gömülüdür ve bilinçaltınız neyin gerçek olduğunu bilmekten çok da uzak değildir. Mantık yürütememesi nedeniyle, gerçeği gerçek olmayandan ayırt edemez. Fakat içgüdüsel olarak gerçeğe doğru çekilir.
Şimdi bu kadar laftan bir şey anlamadığınızı düşünebilirsiniz sanırım bir örnek verirsek daha iyi anlaşılır. Şöyle ifade edelim ;
Yaşadığımız bir deprem anı korku, heyecan ve duygularımızı o kadar keskinleştirir ki. Her an tekrar deprem olabileceği ve ölebileceğimiz düşüncelerimizde tekrar ede eder bilinçaltına kayıt olur. Bu korku ve heyecan uyku düzenimize hatta kalbimizde ritim bozukluğuna ve silsile yoluyla başka sorunlar yaşamamıza neden olur.
Bu örnekte görüleceği üzere, düşüncelerimiz sadece zihinsel durumumuzu, hislerimizi ve duygularımızı değil, fiziksel bedenimizin hassas hareketlerini ve düzenlemeleri de belirler. Bu değişimler gönüllü ve bilinçli olarak ortaya çıkmazlar. Bilinçaltı zihnimize aktarılan yoğunluğun etkinliği oranında belirlenir ve genellikle beklenmedik bir anda bize sürpriz yaparlar.
 Kimler Hipnoz Yapabilir?
Yasalarımızda bunun tanımı net olarak yapılmamıştır. Yine de konunun suistimale açık yönlerini göz önünde bulundurarak Tıp doktorları, psikologlar ve bu konuda eğitim almış muhtelif mesleklerden herkesin kullanabileceği söylenebilir (öğretmenler, istihbarat elemanları, antrenörler, profesyonel konuşmacılar vb.)
Hipnoz bu yönüyle sanki birine kontrolü veriyor, denetimimizi kaybediyormuş gibi gelse de aslında bu ilişkilerimizde karşılıklı güvenle her gün olan bir durum. Gün içinde farkına varmadan da kişi birini hipnoz edebilmekte veya birileri hipnotik etki altına girip çıkabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Çatallı Gölge Köyü

Bir kadının aşık olup olmadığını anlamak

Marilyn Monroe'nun ölümü hakkında teoriler ve gerçekler