Daha iyi fotoğraflar için kolaylıklar



Akıllı telefonlar çıktıktan sonra geleneksel fotoğrafçılık kavramı değişti. Bu olgu fotoğraf paylaşım ve fotoğraf düzenleme uygulamalarını da peşinden getirince, telefon üretimi yapan şirketler her 6-7 ayda bir yeni model telefon çıkarıp insanların kullanımına sunduklarında herkesin beklentisi şüphesiz daha iyi bir kamera oluyor. 
Mobil cihazlar sayesinde haber fotoğrafçılığı ve profesyonel fotoğrafçılık kavramı da değişime uğradı diyebiliriz. 
Instagram”da #Phonegraphy adlı hashtagi ile arama yaparsanız cep telefonları ile çekilmiş çok başarılı fotoğraflar görebilirsiniz. 
Çoğumuz akıllı telefonlardaki kameralarımızı yeteneklerini hafife alıyoruz. Fotoğraf çekmeye meraklı kişiler ise, akıllı telefon kameraları hakkında daha detaylı bilgiler arıyor. Mesela, kameranın gerçek ayarları, açı, ışık bilgilerini gibi. Kısaca ilginç ve daha güzel fotoğraflar yakalama özünü araştırıyor diyerek özetleyebiliriz. 





                                                                                 



Işık Kullanımı
Fotoğraf çekerken ışık kullanımı nasıl yapılır?
Işık kaynağı fotoğrafı şu şekillerde ilgilendirir:
1-Parlaklık
Işığın şiddetini direk veya yansıma yolu ile ölçer. Renklerin yoğunluğunu ve fotoğrafın kalitesini belirler.
2-Şiddet
Şiddetli bir ışık, keskin, sert, kaba ya da yumuşak olmayan sonuçlar doğurabilir. Zayıf ve yumuşak ışık seçimi ile çok etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz.
3-Yön
Işığın etkili olduğu yön, fotoğraf çekiminde etkili bir özelliktir. Işığın yansıma ve geliş açısına göre oluşacak olan gölge fotoğrafın pozisyonunu ve uzunluğunu oluşturur.
Cephe, yanal, tepe, ters ve alttan vuran ışık olmak üzere ışığın 5 farklı geliş yönü bulunmaktadır.
Cephe ışığı
Işığın kaynağı fotoğraf makinasının arkasında yer alır. Kontrastlık diğer aydınlatma biçimlerine göre daha az seviyededir. Resimde düşük oranda kontrast, düz ve basık gölgeler fotoğrafı çekilecek objenin arkasında yer alır. Bu sayede fotoğrafta hacim ve derinlik etkisi en az sevide oluşmuş olur. Renkli yapılacak çekimler için avantajlı bir tekniktir. Cepheden verilen ışık aynı zamanda en düz ve yassı etkiyi veren aydınlatma biçimidir.
Yanal ışık
Işık kaynağı objenin yan tarafında yer alır ve bu kısımdan uygulanır. Bu sayede resim sağ ya da sol yandan aydınlanacaktır. Üç boyutluluk izlenimi verilmek istendiğinde bu yönteme sıkça başvurulur. Üçüncü boyutu en iyi ortaya çıkaran fotoğraf çekim tekniklerinden biridir.


Tepe ışığı
Işık kaynağı bu sefer objenin üzerindedir  ve  buradan uygulanır. Diğer tekniklere göre etkisi en az olan ışık tekniğidir. Objeye sert, kısa ve küçük derinlik ifadesi vermeyen gölgeler oluşturur  bu nedenle de çoğu zaman etkileyici bir sonuç ortaya çıkarmaz.
Alttan vuran ışık
Obje alt kısımdan aydınlatılır ve bu şekilde uygulanır. Doğanın kendi özünde böyle bir aydınlanma şekli tabi ki yoktur. Genellikle reklam çekimi gibi özel çekimlerde kullanılan bir tekniktir.
Ters ışık
Fotoğraf çekiminde en önemli temel kurallardan biri de fotoğraf çekerken ışık kaynağını arka kısma almaktır. Yani ışığa arkamıza dönmeliyiz. Ama bu her zaman böyle olacak diye bir şey yoktur. Ters ışık tekniği ile çekilen fotoğrafın en önemli özelliği şüphesiz ki sadeliğidir. Ters ışık tekniği ile çektiğiniz fotoğraflarda alt kısımlardaki kargaşa tamamen saf dışı edilir, üst kısım yani ışığın kaynağının olduğu kısım ise fotoğrafın güzelliğine güzellik katar. Ters ışık tekniği ile çekilen fotoğrafın silüet gibi karakteristik bir özelliğe sahip olması gerekir.
Ters ışık ile fotoğraf çekmenin bir diğer avantajı da sadece manzara fotoğrafları için geçerli olmamakla beraber çekmek istediğiniz objenin gölgesini de resminizde farklı bir tarz ve görsellik yaratmak için kullanabiliyor olmanızdır.
Ters ışık tekniğini kullanarak çekim yapmak istiyorsanız eğer pozlamanızı ışığın yoğun olduğu bölgeye doğru ayarlamanız gerekir. Amacınız silüet çekmek olduğu için aydınlık bölgeye yapacağınız pozlama fotoğrafını çektiğiniz yapının ya da objenin silüetini karanlığa gömecektir.
  Fotoğrafçılık da Kompozisyon
1.       1/3 Kuralı
1/3 kuralı yüzyıllardır kullanılan ve belki de kompozisyon kurallarının en önemlisidir. Hatta öyle önemlidir ki DSLR makinelerde bile 1/3 kuralını vizöre uygulayabildiğiniz ayarlar bulunmaktadır. Sadede gelirsek 1/3 kuralı  fotoğraf karesini yatay ve dikey olarak 3 eşit parçaya bölen hayali çizgiler çizerseniz ve bu çizgilerin kesiştiği noktaya asıl çekmek istediğiniz objeyi yerleştirirseniz daha etkileyici fotoğraf çekersiniz demektir.

Fotoğraf karesine çizeceğini hayali çizgiler tam olarak böyle. Kırmızı işaretlenmiş yerler de ilgi noktaları.
Eğer asıl çekmek istediğiniz objeyi (insan, ev, ağaç, çiçek vb.) şekilde kırmızıyla işaretlenmiş 4 noktadan birine koyup fotoğrafı çekerseniz, tam ortaya koyduğunuz halinden çok daha etkileyici olacaktır. Yatay çizgilerden herhangi birine ufuk çizgisini yerleştirebilirsiniz örneğin.


2.       Sadelik
Sadelik fotoğraf ile aktarılacak mesajın kafa karıştırmadan izleyiciye ulaşmasını sağlar. Eğer objeye veya modele yakınsanız, arka planda dikkat dağıtacak kalabalığın olmasından kaçının. Örneğin arkadaşınızın portre fotoğrafını çekecekseniz bir duvarın önünü tercih edebilirsiniz.



3.       Çerçeve Kullanma
Çerçeveye alma, fotoğraftaki özneyi daha da anlamlandırmak için çevredeki öğeleri kullanarak bir çerçeve yaratma anlamına gelir. Uzaktaki bir binayı bulunduğunuz odanın penceresini de kadraja alarak çekmek veya manzara çekerken bir köşede ağaç dalları ve gövdesi bulundurmak çerçeve kullanmaya girer. Ama bunu yaparken odağın istediğiniz yerde (çerçevede veya öznede) olmasına dikkat edin. Bu arada küçük bir not, eğer çerçeveniz öznenizden daha karanlıksa bırakın öyle kalsın. Doğal bir paspartu olacaktır.
4.       Doku
Doku herhangi bir fotoğrafa oldukça değişik bir hava katabilir. İnsanlar fotoğrafta bir doku gördüklerinde dokunun nasıl bir şey olduğunu düşünür, dokunduklarında nasıl bir his uyandıracağını düşünürler. Kaya, duvar, yüzey, birisinin elleri veya yaprakları çekerken mutlaka dokuyu göstermeye çalışın. Bunun için de ışığın objeye yandan vurması gerekir.

5.       Kılavuz Çizgilerin Kullanımı
Kılavuz çizgiler izleyicinin gözünü yönlendirir ve çizgilerin gösterdiği yöne koyduğumuz öznenin ağırlığını arttır. Örneğin yolun, bahçe çitinin veya tren yolunun sonundaki özneye gözümüz çizgileri takip ederek ulaşır. Bu da fotoğrafın etkisini arttırır.
6.       Renkler
Renkler fotoğrafa duygu yükleyen elementtir. Renkleri de biz mi seçicez diye düşünebilirsini ama imkanınız varsa seçerek oluşturduğunuz bir fotoğrafta değişik sonuçlar yakalayabilirsiniz. Örneğin bir sepet dolusu kıpkırmızı domates içerisindeki yeşil domates direkt olarak fotoğrafın öznesi olmuştur bile. Ancak renkleri ayarlarken dikkatin özneden uzaklaştırılmamasına dikkat edilmelidir.

Objeyi öne çıkarın.

 

 

Obje ile alakasız şeyleri kompozisyona sokmayın. Mesela bir pizza fotoğrafı çekecekseniz, arka planda kahve, çikolata elma vs. olmasını istemezsiniz. Bunlar yerine ya sadece pizza, ya da pizza ile alakalı olabilecek patates kızartması, hamburger, kola vs. koyabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Objeye yaklaşın.

Objeye mümkün olduğunca yaklaşırsanız hem daha net görünür, hem de arka plan daha bulanık olur. Tabii objeye yaklaşırken önceden bahsettiğimiz kurallardan biri olan "Objeyi tam boyutuyla almaya çalışın."ı ihmal etmemeliyiz.

 

 

ön kamerayı değil arka kamerayı kullanın.



Her ne kadar ön kamerada fotoğraf çekmek hobi olsa da fotoğrafçılık yolunda bu kabul edilemez bir durumdur. 
Her zaman iyi fotoğraflar çekmek için daha iyi mega piksel ve özelliklerle donatılmış arka kamerayı yan şekilde yatırarak kullanmalısınız. 
Çektiğiniz fotoğrafların insanlar tarafından çok beğenilmesini istiyorsanız bu altın kuralı mutlaka uygulamanız gerekecek. 

Lensler ruhunuzun aynasıdır lens kullanın


Cep telefonunuza o kadar para ödedikten sonra bir de lens mi alacağım diye düşünebilirsiniz. Ancak akıllı telefon fotoğrafçılığı yaygınlaşırken iyi bir lens sahibi olmak size artı puan kazandıracaktır. 
Ünlü bir otomobil markası reklam filmlerini akıllı telefonla çektiğini duyurduğundan beri bu durumun 2 kat daha önemli bir hale geldiğini unutmayın. 
iPhone ve Android cihazlarla uyumlu, uygun fiyatlı lensler bulabilirsiniz. 







Tripod ve Monopod kullanın

Çektiğiniz fotoğrafın daha iyi kalitede olmasını istiyorsanız denge en önemli unsur. Bu aparatları kullanmadan çektiğiniz fotoğraflarda netsizlik, bulanıklık olma ihtimalleri çok yüksektir. İyi çektiğinizi düşünseniz bile... 
Selfie Sticklerin yaygınlaşmaya başladığı son dönemlerde profesyonel fotoğrafçıların en büyük yardımcıları olan tripodlar ve monopodlar sizi diğerlerine göre bir adım öne geçirecektir. 
Fotoğrafçılığın bir süre sonra hobi olmaktan çıkıp size ticari kazanç sağlayabilecek potansiyel bir iş olduğunu da unutmayın



 

 

Fotoğraf düzenleme programları kullanın.


Fotoğraf filtreleme işlemini sıkılmadan yapabilen insanlar olduğu kadar bu işten nefret edenlerde olduğunu biliyoruz. 
Instagram, Snapseed, VSCO Cam, Hipstamatic gibi yüksek kalitede uygulamalar olduğunu çoğu insan bilir. Üst düzey ve farklı filtrelerle çektiğiniz o mükemmel fotoğraflara başka boyutlar kazandırabilirsiniz. 
Instagram filtre işleminden sonra fotoğraf kalitesini düşürür. Google'ın geliştiricisi olduğu Snapseed bu işi en iyi yapan programlardan birisidir. Hem ücretsiz hem de Google'a ait bir uygulama olması beklentileri elbette yüksek tutuyor.


Dijital Zum Kullanmayın
Fotoğraflarınızı çekerken dijital zum yapmaktan kaçınarak objenize yakınlaşmayı denemelisiniz. Dijital zum megapiksel değerlerini düşürdüğü için görüntülerde bozulmalar yapacağından dolayı kaliteli görüntü ortaya çıkmasına engel olur. Bu yüzden objeye doğru kendiniz giderek yakınlaşmayı tercih etmelisiniz.

* Altın Orana Dikkat Edin!
İyi fotoğrafların kuralı olan “Altın Kesim”e dikkat etmelisiniz.  Bunu da kafanızda hayali çizgiler ile ekranı üçe bölerek yapmalısınız. Çekeceğiniz obje ekranın tam ortasına değil de bu hayali çizgilerin tam üstüne gelirse fotoğraflar göze daha hoş gözükecektir. Akıllı cep telefonlarının çoğunda zaten ekranda çizgiler mevcut. Bu çizgilere göre fotoğraflarınızda kompozisyon unsurlarınızı yerleştirebilirsiniz.

Manuel Netlik Yapın
Hemen hemen her akıllı cep telefonunda otomatik odaklama (auto focus) modu bulunuyor. Fakat bu mod her zaman güzel sonuçlar vermeyebilir. Siz kendiniz odak noktasında ne olacağına karar verip ekranda parmağınız ile odak noktasına dokunarak netlik noktasını belirleyebilirsiniz. Kolay ve basit bir şey olmasına rağmen, ne yazık ki halen birçok kişi netliği kendisinin ayarlayabileceğinin farkında değil.

* Telefonu İki Elinizle Tutun
Akıllı cep telefonlarıyla çekim yaparken genellikle tek elle çekim yapılır. Tek elle çekim yaparken titrememe ve denge gibi unsurlar kolay sağlanamayacağından fotoğraflar net olmayabilir. Bu yüzden çift elle ve kollarınız vücudunuza sabitleyerek çekim yapmanız daha verimli ve daha güzel sonuçlar doğurarak fotoğrafın net çıkasını sağlar.

 Işığı ve Gölgeyi İyi Kullanın
Fotoğrafın temeli ışıktır. Işığın olduğu her yerde gölge de vardır. Bu kural cep telefonları ile çekilen fotoğraf içinde geçerlidir. Düşük ışık kaynakların da fotoğraf çekmenizin zor olduğundan fotoğraflarınızda hareketlilik hissi oluşabilir. Işık kaynağını (güneş, lamba vs) arkanıza alarak fotoğraf çekmeyin, aksine ışık kaynağını çekeceğiniz nesnenin sağına ya da soluna 45 derecelik açıyla gelecek şekilde ayarlarsanız, gölgeli güzel bir fotoğrafınız olur. Flaş kullanımında olabildiğince uzak durun, tabi ki ışık kaynağı olarak karanlık ortamlarda faydalı olabiliyor fakat ön tarafı aydınlatarak arka tarafın karanlık çıkmasına neden olduğundan fotoğrafta kötü etki de bırakabiliyor.

* Farklı Bakış Açıları Geliştirin
Akıllı cep telefonlarınız ile çekim yaparken çoğu kişi telefon ekranı göz hizasında tutarak fotoğraf çeker. Halbuki perspektif açınızı değiştirerek çekim yaparsanız daha değişik sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin akıllı cep telefonunuzu yan tutarak, yere yakın tutarak, yukarıdan aşağıya doğru tutarak gibi değişik açılar oluşturabilir.

 Nesneye Yakınlaşın
Yakın çekimler yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer düşük pikselli akıllı cep telefonu veya zoom yapma özelliği olmayan model kullanıyorsanız objeye yakınlaşmayı deneyebilirsiniz. Zoom yapmaktan daha etkili ve keyifli sonuçlar verecektir. Tabi burada cep telefonunuzun kamerasının macro mesafesini bilmelisiniz. Eğer bu mesafeden daha yakın çekim yapmaya çalışırsanız, o zaman netleyememe gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.

* Titreşimden Kurtulmak İçin Zamanlayıcıyı Kullanın
Akıllı cep telefonlarınızla fotoğraf çekerken titreşim den etkilenerek fotoğraf çekmek istemiyorsanız eğer zamanlayıcı modunu kullanarak bunu elde edebilirsiniz. Zamanlayıcı modu bulunmuyorsa eğer buna uygun olarak uygulamaları indirip kullanmaya başlayabilirsiniz

* Alan Derinliği Yaratın
Çekeceğiniz fotoğraflar da bokeh yaratabilirsiniz. Bokeh; fotoğraf çekilirken, fokus yani odak dışında kalan net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif, kullandığı diyafram gibi ayarlar neticesinde fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir. Akıllı cep telefonunuzda ise bokehi bir objeye yakınlaşarak oluşturabilirsiniz. Ya da çeşitli efektler kullanabilirsiniz.

* Kırmızı Göz Önleme Modunu Kullanın
Geceleri çekim yaparken flaş kullanımı gerektiğinden kırmızı göz çıkma gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Ayarlar kısmından kırmızı göz ayarını açık tutarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Çatallı Gölge Köyü

Bir kadının aşık olup olmadığını anlamak

Marilyn Monroe'nun ölümü hakkında teoriler ve gerçekler