İstiare Namazı Nedir?

İstihâre "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazan belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve âhiret bakımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar. Meselâ, Peygamberimiz’in nübüvvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar'dan bir kimse yolculuğa çıkmak istediğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu âdeti kaldırarak onun yerine istihâreyi getirmiştir.
Bir şeyin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığına dair. Manevi bir işarete kavuşmak için kılınan iki rekatlık bir namazdır. Birinci rekatta "Kafirun Suresini" İkinci rekatta "İhlâs Suresini" okumak mustahaptır. Namazdan sonra İstihâre Duası okunur (İstihare duası için bakınız: Delilleriyle İslam İlmihali, Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN, s. 350), sonra da abdestli olarak kıbleye yönelip yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayır ve iyiliğe; siyah veya kırmızı görülmesi ise şerre işarettir.

İstihare Duasının Arapça Yazılışı
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ -وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ- خَيْرٌ ليِ فيِ دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي -أَوْ قَالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاقْدُرْهُ ليِ وَيَسِّرْهُ ليِ ثُمَّ بَارِكْ ليِ فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ ليِ فيِ دِينيِ وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي -أَوْ قَالَ عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاصْرِفْهُ عَنيِّ وَاصْرِفْنيِ عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ))
İstihare Duasının Türkçe Okunuşu
"Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta'lemu enne hâzâ'l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ'lemu enne hâza'l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va'kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih"


    1. Rekat

  • Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz
  • "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
  • Subhaneke'yi okuruz
  • Euzü-besmele çekeriz
  • Fatiha okuruz
  • Kafirun Suresini okuruz
  • Rüku'ya gideriz
  • Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye 
  • gideriz





    2. Rekat
  • Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
  • Besmele çekeriz
  • Fatiha okuruz
  • İhlâs Suresini okuruz
  • Rüku'ya gideriz
  • Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
  • Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
  • "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

İstiharede renkler, Hemen herkesin gördüğü hayal dünyasında yaşam kesiti olarak bilinir rüyalar. Bu hayal dünyasında gördüğümüz objeler ve değişik senaryolar bizim mevcut psikolojimiz ile ilgili ipuçları vermektedir. Doğal olarak bu hayal dünyasının da yaşantımızda bir anlamı vardır. Gördüğünüz bir rengin çocukluğunuz ya da gençliğiniz ile ilgili oldukça önemli şeyler hatırlatıyor olabilir. Şimdi bu istiharede renkler ne anlama geldiğini öğrenelim.

Altın rengi parlak Sarı: Manevi ödül, kendini geliştirme, zenginlik anlamına gelir. Azimli, kolay boyun eğmeyen biri olduğunuzu gösterir.

Beyaz renk: Saflığın mükemmelliğin haysiyetin saflığın ve temizliğin, farkındalığın ve hayata daha güzel bakmaya yeni başlangıçları temsil eder.

Bej rengi: Bir işin temelini, sade halini olmazsa olmazını temsil etmektedir Aynı zamanda tarafsız olan yönünü gösterir. 

Bordo renk: Başarı ve ferahı simgeler. Zenginlik sizde olan potansiyel bir gücü simgeler. 

Fuşya renk: Duygusal anlamda istikrarlı olduğunuzu ve eski alışkanlıkları bırakıp değişikliğe açık olduğunuzun göstergesidir.

Gri renk: Duygusal olarak hassas olduğunuzu, depresyon, korku, kararsızlık ve kötü hastalık anlamını gelir.

Fildişi rengi: Çevrenizde olan insanlar üzerinde kurduğunuz üstünlüğü simgeler. Size yakın birinin, sandığınız kadar mükemmel olmadığını ifade eder. 

Kestane rengi: Yiğit, cesaretli, kahraman ve güç anlamı taşır

Kahverengi renk: İç huzurunu ve muhafazakârlığı, toprağa bağlılığı, aslınıza geri dönmeniz gerektiğini sembolize eder.

Kırmızı renk: Enerji, tutku, kuvvet yorgunluğu, istek azim ve cesaret anlamına hayatımızdaki yeniliklere başlarken düşünceli davranmanız gerektiğini anlatır.

Leylak rengi: Hayata daha sıcak bakmayı, olumsuz düşüncelerden arınmayı simgeler.

Mor renk: Sevgiyle yaklaşmak, şefkat ve merhamet konularını ifade eder. Hastalıktan kurtulmanın ve adaletin habercisidir.

Mavi renk: Zihin açıklığına ve geleceğe umutla bakmaya, huzur, bilgelik, sonsuzluk ve sadakati gösterir.

Pembe renk: Mutluluk, sevgi, şefkat konuları ile ilişkili olup aşka ihtiyaç duyduğunuzu gösterir.

Sarı renk: Hem olumsuz hem de olumlu manalara gelir. Güzel bir rüyada, istiharede renklerden sarı rengi görmek mutluluk, uyum ve bilgeliği; kötü bir rüyada, istiharede renklerden sarı rengini görmek ihanet, korkaklık, karar vermede güçlük ve yetersizlik gibi anlamlara gelir.

Siyah renk: Gizem, karanlık, tehlike, ölüm, yas, nefret ve reddedilmeyi, kini simgeler. Sevgi ve destek eksikliğini ifade eder. İstiharede renklerden siyah görmek fakat bununla birlikte neşeli olan bir ruh haline sahip olmak günlük hayatta maneviyatın ilk planda olmadığına delalet eder.

Turuncu renk: Nezaket, dostluk, umut, canlılık, dışa dönüklüğü, sosyal olmayı temsil eder. Kendinizi canlı hissetmenizi ve yeni ilgi alanlarına ihtiyaç duyduğumuzu ifade eder

Yeşil renk: Büyüme, gelişme, şifa, sağlık, canlılık, umut, huzur ve barışı temsil eder. İstiharede renklerden koyu yeşil rengi aldatma hile ve paylaşmadan zorluğu gösterir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Çatallı Gölge Köyü

Bir kadının aşık olup olmadığını anlamak

Marilyn Monroe'nun ölümü hakkında teoriler ve gerçekler