Parapsikoloji Nedir?

                                                 Parapsikoloji



Parapsikoloji; duyular-dışı algılama, psikokinezi, ölümden sonra yaşam gibi konulara ilişkin paranormal olayların; deneysel yöntem yoluyla, çok disiplinli (çok yöntemli) etüdü.

Parapsikoloji genel olarak insanın olağanüstü yetenekleri ve ruhsal gücünün araştırılması ve incelenmesidir. Günümüzde parapsikoloji konusu fazla ilgi çekmemektedir. Bu yüzden parapsikoloji alanında yapılan çalışmalar sınırlıdır.

...

1930'lı yılların başında A.B.D de Duke üniversitesinde J.B.Rhine ve eşi L. Rhine tarafından yürütülen çalışmalarda psişik çalışmaları belirtmek için almanca parapsychologie terimini kullanmışlardır. Alışılagelmişin dışı farklı psikoloji anlamına gelmektedir. Bu yılarda telepati, telekinezi ve durugörü çalışmalarının yoğun olduğu ve isimlendirmelerde özellikle durugörüdeki hadiselerin Extrasensory perception adlandırdıkları (duyu dışı algılamalar) görülmektedir.

Duyu dışı algılamaları geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceği algılama diye önce üçe ayırmışlardır. Duke üniversitesi laboratuarlarında zihnin madde üzerindeki fiziksel etkileri araştırıldığında bulunan sonuçlar zihinsel devinim anlamında yeni bir terimin kullanıldığını görmekteyiz Psikokinesis kısaca PK yani zihnin maddeye hakimiyeti yine bu dönemlerde spirit çalışmalarda hassas deneklerin meydana getirdiği fenomenleri inceleyen bilim adamları medyom kelimesinin yerine PSİ yetenekleri adını vermişlerdir.

Sanal Sınıfta Parapsikoloji Eğitimi

Parapsikoloji ve Bilincin Sınırları konulu eğitim programının hedefleri, başlangıç ve bitiş zamanı, ders programı, içerik ve şekli aşağıdaki gibidir. Günümüzde parapsikoloji konusunda birçok tartışma yapılmasına rağmen, bilimin elinde, parapsikolojik olayların gerçekliği konusunda birçok deneysel veri vardır. Ancak bilimsel verilere karşın parapsikolojik olayların anlaşılması ve yorumlanması ülkemizde maalesef medyadan veya popüler kitaplardan elde edilen haberlerle yapılmakta, bu konuda yetkinliği olan, olayları anlama ve değerlendirme yetisinde sahip kişiler ne akademik/üniversite ortamlarında ne de özel eğitim kurumlarında yetiştirilmemektedir. Eğitim programının amacı; modern parapsikolojinin neleri kapsadığı, nelerle ilgilendiği, bu konudaki biriken bilimsel bilgilerin neler olduğu, parapsikoloji sınır biliminin nasıl ele alınacağı, doğru ile yanlış paranormal olayların nasıl ayrılacağı, şüpheci ve kritik akılla olayları ele alabilecek, yorumlayabilecek kişiler yetiştirmektir. Bundan daha ileri olarak da, yeterli alt yapısı olan ve eğitime katılmış kişilere bilimsel deneyler/araştırmalar yapabilecek yollar göstermek ilhamlar vermektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç Çatallı Gölge Köyü

Bir kadının aşık olup olmadığını anlamak

Marilyn Monroe'nun ölümü hakkında teoriler ve gerçekler